Úvod > Poradna > Volná menstruace

Volná menstruace

Nejen v práci s rodiči a miminky mě fascinuje jednoduchost a přirozenost, protože věřím, že na ní jsou postavené ty nejzákladnější potřeby a ty musejí přeci jít vyřešit jednoduše a přirozeně. V péči o malé děti jsem recept na spokojená miminka a rodiče našla a snažím se vám je ve svých knihách, kurzech a návštěvách představovat. Možná spíše připomínat naše potřeby a lidskost, která je pod palbou reklamy a nových výrobků masírována ke zblbnutí, co vše ke spokojenosti a štěstí (ne)potřebujeme. Zaměřuji se také na sebe a dnes bych vám ráda pověděla o metodě, která mě tak nadchla a opět plácla do čela s heslem „no jo, vždyť je to tak jednoduché a přirozené“ a proto funguje.

Uspání přirozenosti

Pod tíhou výrobků se odpojujeme od funkčnosti našich těl a překrýváme přirozenost. S jejich používáním se „uspí“ možnost si rozumět – rozumět tělu, umět jej ovládat a vědět, jak správně a dobře funguje. Mluvím zde o menstruaci. Přesněji o metodě volné menstruace. Její tajemství najdeme na záchodě. Po třetím porodu jsem si začala všímat, že během menstruace mám nutkavý pocit dojít si na toaletu. Během pár dalších cyklů jsem začala rozeznávat nový „povel“ těla. Pak už stačilo pár dní k tomu pochopit, co mi tělo vlastně říká. S novým cyklem jsem si řekla, že už ani vložku navíc. Během práce u klientů i doma se mi žádná nehoda nestala a já jen zírala, jak je tohle možné. Menstruační krev z těla neodchází celý den po kapkách, ale ve větším množství v intervalech. Většinou při uvolnění při čůrání. A jak poznám, že musím jít na záchod? Vnímám určitý tlak. Jako když vám někdo víc tiskne ruku, tak můžete cítit zvyšující se tlak na svaly pánevního dna. Nemyslete si, že jde o vědomé zastavení menstruace a že celý den nebudete menstruovat. Jde pouze o to, že na záchod při pocitu nemusíte jít hned. A tak už několik měsíců nepoužívám ani slipovou vložku. Oblíbila jsem si menstruační kalhotky. 1) jako záchranu – co kdyby. Navíc vypadají prostě skvěle! 2) při sportu se mi to nedaří ještě 100 % zvládat. Tato metoda mi připomíná, jak se více vnímat a respektovat. Zmizel mi PMS a také bolesti břicha jsou pryč. Překvapivě se na své dny těším, beru je jako mé dny – pokorně, klidně a blíž sama sobě. 

Jak funguje vaše tělo?

Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, tak společně s výstelkou dělohy odcházejí pryč. Stahy dělohy pomáhají k této očistě. Menstruační krev se shromažďuje v děloze a až je naplněná, pak se může vědomě vyprázdnit. Stačí uvolnit čípek, který se otevře a vše vyteče ven. Na záchodě pak jsme jen o nějakou tu chvíli déle. Snažíme se uvolnit všechny svaly „spodku“. Jakmile chvíli nic nejde, můžeme z toalety odejít.

Jak poznám, že musím na záchod?

Tento pocit vnímám dost podobně, jako když se mi chce na záchod. Je to určitý tlak shora. Při silnější menstruaci chodí člověk častěji, ale rozhodně to neznamená, že byste na záchodě trávily celý den. Paradoxně pro mě bylo těší rozpoznat tento pocit ke konci menstruace a občasné nehody se tedy spíše stávaly ke konci menstruace. Možná šlo spíše o mou lenost, „alá, vždyť ještě jít nemusím“. Ale to bylo spíš dohadování mé hlavy s tělem, které přesně vědělo, co je potřeba.

Vložky, tampony a kalíšek netřeba

Nepoužívám nic z výše zmíněného. Oblíbila jsem si menstruační kalhotky. Které případnou nehodu zachytí velmi spolehlivě. Mou zamilovanou značkou je Sayu. Jde o české menstruační kalhotky s merino vlnou. Líbí se mi, jsou elegantní, a tak se i během menstruace cítím svobodně a dobře. Tyto kalhotky lze používat i běžně při menstruaci, nemusíte tedy praktikovat volnou menstruaci, ale veškerá krev může mířit právě do kalhotek, které ji spolehlivě zvládnou.

Jsem po porodu, svaly pánevního dna nejsou zrovna v top stavu

Ano, svaly pánevního dna hrají určitou roly, ale… Osobně jsem po třech porodech. Řekla bych, že svůj spodek umím ovládat docela dobře, a proto jsem si v běžných chvílích, například u počítače jen trénovala zatnutí a povolení. Pokud jsou svaly posílené, určitě se tato metoda praktikuje jednodušeji. A s každou další menstruací cítím, že jsem posílenější. Více zatnout svaly musí člověk akorát když prudce vstává, kašle, nebo poskočí.

Vyzkoušejte to také

Buďte na sebe trpělivá a hodná, nic nejde hned, ale slibuji vám, že každá žena zvládne menstruaci bez vložek či tamponů. Volnou menstruaci vnímám jako přirozenou součást života. Přinesla mi svobodu, pohodlí a nepařím se v mokré vložce. Vyřešila mi také PMS a bolest břicha spojenou s menstruačními stahy. Stačí jen respektovat a vnímat své tělo. Je to hlavně přirozené a proto funguje  Jak píšu na začátku. Mám ze sebe radost a cítím, že jsem překonala určitý limit, o kterém jsem ani netušila.

Vanda S. 

2 thoughts on “Volná menstruace

    1. Dobrý den, ano vzbudím se a mám pocit, že se mi chce čůrat. Vypozorovala jsem, že když večer méně piji, tak jsou i noce, kdy se nevzbudím a nemám potřebu jít na toaletu a vše zvládnu až ráno. Vanda s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Top